mandag 19. oktober 2015

Bløtt vann

Gå til Forskjell på bløtt og hardt vann - I hardt vann er det mye kalsium og magnesium som. I bløtt vann er det mindre kalsium og magnesium. HARDT ELLER BLØTT : Hva er egentlig hardt vann , og hvilken betydning har det ? Illustrasjonsfoto: ColourboxVis mer . Visste du at det finnes verdier som avgjør hvor hardt eller bløtt vannet er?


Regnvann og overflatevannet i Norge inneholder vanligvis få salter, og betegnes.

Mye kalsium og magnesium i vannet vil gi et gråhvitt belegg på glass, kjeler, i kaffetraktere,. Hardhet i drikkevannet i Grimstad Hardheten i vannet er et gammelt mål på. Meget bløtt vann og Bløtt vann , og like i . Hardhetsgraden til vann angir vannets innhold av salter, hovedsakelig kalsium og magnesium salter. Overflate vann er bløtt vann , mens grunnvann kan være . Hard Water hovedsak har en overflod av kalsium og magnesium, mens bløtt vann inneholder både av dem, men i veldig små porsjoner.


Grensene mellom bløtt og hardt vann er ikke distinkte, og tabellen under viser en i Norge ofte brukt inndeling av vannet i hardhetsklasser. Dette er, som den nedenforstående tabellen viser, i kategorien bløtt vann. Haugesund vannverk leverer vann som er såkalt bløtt , dvs.

Vårt drikkevann: 50dH - meget bløtt vann. Norske overflatevannkilder inneholder normalt lite salter, og vannet betegnes som bløtt. Grunnvann har gjerne høye konsentrasjoner, og vannet betegnes . Jonsvatnet og Benna kan karakteriseres som et bløtt drikkevann. Alt drikkevann i Bergen er bløtt og har hardhetsgrad under dH°. Dette gjør vannet mer motstandsdyktig mot ytre påvirkning.


Anbefaler osinger som installerer ny vaske- og oppvaskmaskin å få verdier for hardhet på vannet fra kommunen. Det betyr at man ikke behøver å tilsette salt i oppvaskmaskiner. Ved oppvarming avsetter kalsiumsalter seg på heteflatene som kjelstein (CaCO) i for eksempel varmtvannsbereder, rør, kokekar og husholdningsmaskiner . De fleste i Norge har meget bløtt vann , og vi opplever derfor vannet som hardt ved.


Drikkevannsforskriften krever at vannet som leveres er helsemessig trygt, klart og uten fremtredende lukt,. Vann med høyt innhold av humus, jern eller mangan har høyt fargetall. En kan trygt si at drikkevannet som kommer fra Mjøsa er bløtt. For at oppvaskmaskiner skal vaske best mulig, bør en justere doseringen av såpe etter hardheten på vannet. Folkehelseinstituttet klassifiserer vannets hardhet på en skala fra meget bløtt til meget.


Hardt vann trenger mer såpe enn bløtt vann. De fleste norske overflatevannkilder har bløtt vann. Vannet for Store Langsjø vannverk inneholder ca.

Området – odH kalles ” bløtt vann ” og krever normalt ingen avherding. Selv har jeg lurt på det der, særlig med tanke på kaffemaskinen min som må avkalkes stadig vekk fordi jeg ikke har bløtt nok vann.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg